Stortingsvalget 2021:

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Vidar Schei 20.05.2021 Nyheter
32 prosent til Ap og 30 prosent til Sp. Det er fasit når Fellesforbundets medlemmer svarer hva de vil stemme. Samtidig har aldri støtten til høyrefløyen vært lavere.

Medlemmene i LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, ønsker seg et regjeringsskifte, og det er de to partiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet som stikker av med brorparten av stemmene.

Det viser en undersøkelse blant 1207 medlemmer, utført av Ipsos i siste delen av mars og begynnelsen av april.

Tallene er dramatiske for Arbeiderpartiet, som halverer sin støtte hos Fellesforbundets medlemmer på seks år – selv om partiet fortsatt er det største blant medlemmene. Senterpartiets støtte har på sin side eksplodert, fra 5 til 30 prosent i samme tidsrom.

Strøm og skatt
– Gledelige tall, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tror Senterpartiets vilje til å bevare og utvikle norsk industri er en av forklaringene til den økte støtta i industriforbundet.

– Vi er veldig opptatt av kraft og å beholde en lav strømpris. Det er viktig for industrien, både eksisterende og ny, og for folks privatøkonomi, sier Vedum. Kontroll over norske ressurser og motstand mot EUs energibyrå Acer er stikkord her.


KRAFT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener partiets tydelige politikk på at Norge skal ha lavere strømpris enn i Europa, er viktig for industrien. Blir prisen lik i Norge og Europa, blir det mer attraktivt å etablere industri i Hamburg enn Høyanger, og slik vil vi ikke ha det, sier Vedum.


– Mange har opplevd at vi er tydelige på industri og kraft. Vi mener svarene oftest er å finne hos de som har kjeledressen på, ikke hos de som løper på flest seminarer, sier Vedum.

Partilederen tror også mange velgere er lei de borgerliges snakk om skattekutt, når de tvert imot opplever økte skatter på å bo på brakke, reise til jobb med bil og diett.

Han understreker at Sp og Ap sammen kan få til mye bra etter valget til høsten.

Frp på bunnivå
De andre partiene på rødgrønn side får henholdsvis 6 prosent (Rødt), 5 prosent (Sosialistisk Venstreparti) og 1 prosent (Miljøpartiet). Rødt og SV går begge fram fra 2 prosent ved målingen for to år siden.

Sentrum-høyrepartiene Venstre og KrF får begge 1 prosent, mens Høyre får 12 prosent og Fremskrittspartiet 9. Frp har hatt et stort fall siden toppnoteringen i 2006, da 33 prosent av forbundsmedlemmene ga dem sin støtte.

Et stort usikkerhetsmoment ved målingen er imidlertid at hele 31 prosent ikke har bestemt seg og 4 prosent ikke ville stemt. Det er en økning i antall usikre i forhold til tidligere målinger.

Høyrefløyens oppslutning i Fellesforbundet er kraftig endret fra 2013, da det ble seier til Erna Solbergs koalisjon i stortingsvalget. Det året støttet hele 47 prosent av forbundets medlemmer et høyreparti, mens tallet i dag er nede i 23 prosent.

Oppslutningen om venstrefløyen er tilsvarende opp fra 52 prosent i 2013. Tallene for støtte til de ulike fløyene de siste seks åra har imidlertid vært nokså stabile, selv om styrkeforholdet internt på fløyene er endret.

– Få folk opp av sofaen Fellesforbundet-leder Jørn Eggum vektlegger at det er svært tydelig at hans medlemmer ønsker seg et regjeringsskifte.

– At det er arbeidsfolks tur, er det virkelig ingen tvil om. Samtidig er det ingen tvil om at Ap må jobbe steinhardt for arbeidsfolks stemmer, folk stemmer ikke på partiet av gammel vane, sier Eggum.


SKIFTE: Fellesforbundets medlemmer vil ha en regjering som sikrer trygge, faste jobber, sier forbudsleder Jørn Eggum.


Forbundslederen mener undersøkelsen viser at medlemmene foretrekker jordnære partier med konstruktive løsninger, plassert på den moderate venstresida.

– Trygghet er viktigere enn luftige ideologiske diskusjoner, som en av og til ser i SV og Rødt.

Marsjordren fra forbundslederen nå er å mobilisere den store gruppa som ikke har bestemt seg, nesten ett av tre medlemmer.

– De må opp av sofaen og inn i stemmelokalet.

Faneflukt i industrien
Det er store geografiske skiller. Arbeiderpartiet er fortsatt størst i Oslo, på Vestlandet og i Nord-Norge. Senterpartiet er størst blant Fellesforbundets medlemmer på det øvrige Østlandet og i Midt-Norge.

På bransjebasis er det på Ipsos' måling ikke lenger enkeltbransjer som står fram som bastioner for Ap. Støtten i industrien har dalt fra 55 prosent (2017) og 46 prosent (2019) til 27 prosent i dag. I byggebransjen de samme årene er tallene 50, 40 og 36. Partiet er fortsatt størst innen hotell-, restaurant og reiseliv med 44 prosent, selv om dette er ned fra 75 prosent i 2019.

Senterpartiet gjør det best i papirbransjen og skog/land.

- Knallhard jobb venter
Partisekretær Kjersti Stenseng i Ap sier det er viktig at Fellesforbundets medlemmer er tydelige på at de ønsker ny regjering og ny kurs.


IKKE NOK: Selv om Ap er størst i Fellesforbundet, er det ikke godt nok. Aps partisekretær varsler hard jobbing for å hanke inn alle de som ikke har bestemt seg.


– Jeg er også glad for at Ap er størst, selv om vi ligger for lavt. Vi skal jobbe knallhardt hver eneste dag for arbeidsfolks tillit. Undersøkelsen viser jo at det er veldig mange som ikke har bestemt seg, sier Stenseng.

Hun sier et sterkt Ap er nødvendig for ny regjering og ny kurs, og mener det er kommet positive signaler etter partiets landsmøte.

– Vi vedtok en veldig tydelig politikk for vanlige arbeidsfolk og arbeid til alle, sier Stenseng.

Tallene i målingen fra Ipsos er hentet inn før Arbeiderpartiets landsmøte.