Nå avgjøres vårens viktigste lønnsoppgjør

Tirsdag kveld går fristen ut for å bli enige i det som omtales som Norges viktigste lønnsforhandlinger. Resultatet fra disse forhandlingene setter standarden for alle store lønnsoppgjør som følger i løpet av våren.

Hva handler det om?

Det som pågår akkurat nå er et mellomoppgjør. Det betyr at partene kun forhandler om penger – altså hvor store lønnstilleggene skal bli. På den ene siden av forhandlingsbordet sitter arbeidstakernes organisasjoner, LO og YS. På den andre siden sitter arbeidsgivernes organisasjon, NHO.

Hvorfor er dette viktig for deg?

Lønnsoppgjøret mellom LO og NHO gjelder direkte for 190.000 LO-medlemmer, men det stopper ikke der. Oppgjøret har også stor betydning for rundt 1,8 millioner norske arbeidstakere i både privat og offentlig sektor. Det betyr at svært mange nordmenn følger spent med på utfallet.

Tradisjonen tro er det lønnsveksten industrien kan tåle i møte med utenlandsk konkurranse som avgjør hvor lista legges. Industrien går først ut, og dermed blir resultatet førende for alle andre oppgjør.

Hvor mange påvirkes?

  • LO og NHO: 190.000 LO-medlemmer og 32.000 YS-medlemmer, samt 378.000 uorganiserte funksjonærer.
  • LO og Virke: 150.000 ansatte, hovedsakelig innen varehandel.
  • Andre mindre områder: 120.000–150.000 ansatte i bedrifter knyttet til Maskinentreprenørenes Forbund, Spekter privat og private barnehager.
  • Offentlig sektor: Totalt rundt 855.000 ansatte i kommunene, staten og helseforetakene får også sin lønnsutvikling påvirket av dette oppgjøret.

Hva ligger bak lønnsrammen?

Den økonomiske rammen består av tre deler:

  • Overheng: Lønnstillegg fra forrige år som først får full effekt i inneværende år.
  • Tarifftillegg: Generelle tillegg og eventuelle lavlønnstillegg.
  • Lønnsglidning: Lokale tillegg gitt etter forhandlinger på den enkelte arbeidsplass.

Får vi en ny lønnsfest?

I 2023 var lønnsrammen på 5,2 prosent. Men fordi prisene samtidig økte med 5,5 prosent, opplevde mange en reallønnsnedgang. I 2024 snudde det til en lønnsfest, med reell lønnsvekst på 2,4 prosent – det beste på over ti år.

I år er det spenning rundt hva LO klarer å få gjennom. LO har ikke gått ut med konkrete krav, men Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, peker på fjorårets vekst som et godt utgangspunkt. Hvis vi legger til årets forventede prisvekst på 2,7 prosent, kan vi havne på rundt 5,1 prosent lønnsvekst. Det betyr et solid løft for norske arbeidstakere, dersom LO lykkes med sine krav.

Nå er det opp til partene å bli enige innen fristen tirsdag kveld. Hele arbeidslivet følger spent med.