Behold dagens sykelønnsordningen – det er ikke de ansatte som skal betale prisen

Forslaget om kutt i sykelønnsordningen har blusset opp igjen, og har vært en stor sak i media i det siste. Og vi i LO er klare på én ting: Dette er noe vi på ingen måte kan akseptere. Sykelønnsordningen gir norske arbeidstakere trygghet – spesielt de i yrker der fysisk tilstedeværelse er helt avgjørende, som industriarbeidere, byggearbeidere, elektrikere, mekanikere og ansatte i helsesektoren. De kan ikke «ta med jobben hjem» når de blir småsyke, som mange med kontorjobber kan gjøre.

Rammer de som trenger det mest

En endring i sykelønnsordningen vil ramme de med krevende, fysisk krevende jobber hardest. Historisk ble sykelønnsordningen innført nettopp for å bryte ned klasseskillet der lavtlønte arbeidere ikke hadde rett på lønn ved sykdom, mens funksjonærer og høyere betalte hadde full dekning. Nå ser vi krefter som ønsker å svekke denne retten, noe som i praksis vil gjøre det dyrere å bli syk – spesielt for dem som har minst fra før.

Ineffektivt å innføre karensdager

Korttidssykefraværet i Norge er allerede relativt stabilt og lavt. Det er langtidssykefraværet som har økt, og vi mener det er feilslått politikk å innføre karensdager eller kutte i sykelønnsordningen for å takle denne utfordringen. Karensdager rammer de som kun er syke i én eller to dager, og kan få motsatt effekt: arbeidstakere vil føle seg presset til å gå på jobb syke for å unngå lønnstrekk. Dette skaper smittefare, svekker helse og kan føre til mer langvarig sykdom – noe som i siste instans vil øke sykefraværet og belastningen på arbeidsplassen.

YS og Parat: Et svik mot medlemmene

Vi reagerer også sterkt på signalene fra YS og Parat, som åpner for å utrede kutt i sykelønnsordningen. Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har vært tydelig på at dette vil slå hardest ut for privat sektor, hvor vi finner de mest utsatte yrkesgruppene, og der også YS og Parat har mange medlemmer. Unio og Akademikerne organiserer for det meste ansatte i offentlig sektor, der sykelønn allerede er garantert gjennom tariffavtaler. Dermed er det våre medlemmer og andre lavtlønte ansatte i privat sektor som vil merke konsekvensene av et kutt – ikke de høytlønte i offentlig sektor.

Et sterkt signal til våre politiske motstandere

For oss i LO, som organiserer over én million arbeidstakere, er kampen om sykelønnsordningen en hjørnestein i vårt fagligpolitiske arbeid. Forsøkene på å endre sykelønnsordningen kommer fra høyresiden og næringslivet, som har lenge ønsket å svekke denne ordningen. For oss er dette et ideologisk slag: Sykelønnsordningen handler om trygghet for alle, uansett lønn eller yrke. Vi i LO gir oss ikke – vi står klare til å kjempe med all vår kraft for å beholde ordningen som den er.

Arbeidsgiveransvar og et bedre arbeidsmiljø

Om det er noe som kan redusere sykefraværet, er det bedre arbeidsforhold og bedre bemanning. Altfor ofte ser vi at pressede ansatte ender med høyt sykefravær på grunn av lav bemanning, høyt arbeidspress og dårlige arbeidsvilkår. Løsningen på sykefraværet ligger ikke i kutt i sykelønna – det ligger i at arbeidsgiverne tar ansvar for å skape et trygt, helsefremmende arbeidsmiljø. Vi ønsker oss tiltak som gir ansatte tid og ressurser til å gjøre jobben skikkelig og skaper et miljø der de ansatte føler stolthet over arbeidsplassen sin.

Kutt i sykelønna er ikke veien å gå – arbeidsgiverne må bidra til arbeidsplasser som ivaretar de ansattes helse og verdighet. LO vil ikke godta noe annet.