1.januar 2024 ble det innført en rekke endringer i Arbeidsmiljøloven, som får konsekvenser for deg som arbeidstaker. Regjeringen har kommet med endringer som er forbedringer av rettighetene til arbeidsfolk. Og i denne artikkelen skal vi gå gjennom disse endringene.
Flere direkte ansettelser og styrket trygghet
Nå har arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven blitt endret for å skille tydeligere mellom ansatte og oppdragstakere. Denne endringen styrker tryggheten for selvstendig næringsdrivende, med mål om flere direkte ansettelser. Direkte ansettelse gir en rekke fordeler, inkludert rett til sykepenger, pensjonsopptjening, bedre stillingsvern, og feriepengeopptjening. LO og Creo har støttet om om denne endringen, og dette kan bidra til flere faste stillinger og mindre løsarbeid.
Andre grupper som omfattes av denne regelendringen kan være frisører, sykkelbud, bilbud – i tillegg til mange som kalles konsulenter innen velferdstjenester. Regjeringens endringer er en oppfølging av forslagene fra Fougner-utvalget.
Bemanningsforetak må godkjennes
Frem til nå har alle bemanningsforetak som driver med utleie av arbeidskraft, vært pålagt å være registrert hos Arbeidstilsynet, denne registreringsordningen blir nå lagt ned, og erstattet med en godkjenningsordning. Dette sikrer at seriøse bedrifter oppfyller krav om likebehandling, skriftlige arbeidsavtaler, vernetjenester, yrkesskadeforsikring, og i tillegg være registrert i ulike registre som Enhetsregisteret, Foretaksregisteret, Merverdiavgiftsregisteret og Arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret.
LO støtter denne overgangen fra registrering til godkjenning, fordi den gamle ordningen med registrering gav et falskt inntrykk av seriøsitet, og dermed fungerte mot sin hensikt. I mange av de innstramningene som har skjedd ovenfor bemanningsbransjen har NHO vært motstander av, men denne endringen stiller de også seg bak.
Nedbemanning i Konsern
Arbeidsgivere i konsern har fått nye plikter ved nedbemanning og oppsigelser fra nyttår. Regelendringen innebærer at arbeidstakere også får rett til annet passende arbeid i andre konsernselskap ved nedbemanning. Dette krever god informasjonsutveksling mellom konsernselskapene, så nå må hvert enkelt konsern få på plass gode rutiner og systemer for å utveksle informasjon mellom konsernselskapene.
Endringen er ment å bidra til å gi arbeidstakerne flere alternativer ved nedbemanning.
Verneombudet får utvidede oppgaver
Fra 1. januar 2024 skal virksomheter med fem eller flere arbeidstakere ha minst ett verneombud, er det færre enn fem arbeidstakere, så skal det avtales en annen ordning. Nytt er at verneombudets oppgaver også gjelder for innleide og selvstendige oppdragstakere som jobber i nær tilknytning til virksomheten. Verneombudets oppgaver utvides også til å inkludere arbeidstakernes psykososiale miljø. Dette vil styrke arbeidstakernes vern og helse på arbeidsplassen.
Redusert opptjeningstid for fast ansettelse
Nå har opptjeningstiden for midlertidig ansattes rett til fast ansettelse blitt senket fra mer enn fire år til mer enn tre år sammenhengende opptjeningstid. Dette gir midlertidig ansatte tidligere mulighet til å opptjene rett til fast ansettelse og gir økt jobbsikkerhet.
Vern mot seksuell trakassering
Fra 1. januar 2024 presiseres det i arbeidsmiljøloven at arbeidstaker har vern mot «trakassering» og «seksuell trakassering», i samsvar med likestillings- og diskrimineringsloven og de definisjoner vi finner der. Arbeidstakere har nå med disse endringene i arbeidsmiljøloven, rett til vern mot seksuell trakassering, og verneombud får også ansvar for det psykososiale arbeidsmiljøet til arbeidstakerne.
Endringene i arbeidsmiljøloven 2024 markerer et positivt skritt mot et mer rettferdig og trygt arbeidsliv, og når det kommer til å skape mer trygghet og flere rettigheter til arbeidstakerne, så leverer Støre-regjeringen på det fagbevegelsen ønsker av skjerpelser. Disse tiltakene viser et klart fokus på å styrke arbeidstakernes rettigheter, bekjempe løsarbeid, og skape et arbeidsmiljø som fremmer trivsel og likestilling. Det er viktig for arbeidstakere å være informert om disse endringene for å kunne dra nytte av de nye rettighetene som er tilgjengelige fra dette året.